Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън коментира в четвъртък, че Съединените щати

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън коментира в четвъртък, че Съединените щати
Коментари Харесай

Блинкън: Не подкрепяме независимост на Тайван

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън разяснява в четвъртък, че Съединените щати не поддържат независимостта на Тайван, в противен случай, неговото правителство очаква " различията сред пролива да бъдат позволени с мирни средства ", оповестяват " Вашингтон пост " и " Дейли мейл ".

Представяйки политиката на администрацията на Байдън по отношение на Китай, Блинкън съобщи, че САЩ не престават да имат дълготраен интерес от " мир и непоклатимост през Тайванския пролив " и ще продължат да извършват уговорките, посочени в Закона за връзките с Тайван, с цел да подкрепят Тайван и да поддържат задоволително отбранителна дарба. Блинкън акцентира, че позицията на страната му е в сходство с политиката за " Един Китай.

Забележките са, след като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети региона и сподели, че Вашингтон ще се намеси " военно " в разногласието за Тайван, в случай че е належащо.

Блинкън предизвести, че опасността от Китай ще " тества дипломацията на Съединени американски щати като нищо, което в миналото сме виждали преди " - само че настоя, че САЩ не желае нова Студена война.

Той сподели също в речта си в университета Джордж Вашингтон, че сътрудничеството на Китай с Владимир Путин след нашествието му в Украйна " бие паника ", Пекин под управлението на Си Дзинпин е " по-репресивен вкъщи и по-агресивен в чужбина " и упрекна комунистическата партия, че се опитва да подкопава световния ред.

Блинкън изложи политиката на администрацията на Байдън по отношение на Китай. Държавният секретар сподели, че подходът на Съединени американски щати към Тайван не се е трансформирал от десетилетия и не поддържа независимостта.

Въпреки това той сподели, че се противопоставя на всевъзможни шансове на " едностранното статукво " и сподели, че Китай е зает с " все по-провокативна " изразителност и активност, свързани с Тайван.

" За Тайван: Нашият метод е пореден през десетилетия и администрации. Както сподели президентът, нашата политика не се е трансформирала. Съединените щати остават отдадени на нашата политика за Един Китай... ние не поддържаме независимостта на Тайван. "

" Китай е единствената страна, която има желание да прекрои интернационалния ред - и от ден на ден икономическата, дипломатическата, военната и софтуерната мощност, която да го направи ", сподели Блинкън в тирада в университета Джордж Вашингтон, очертаваща политиката на Съединени американски щати и Китай.

" Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните полезности, които поддържаха толкоз огромна част от световния прогрес през последните 75 години ", добави Блинкън. " Но ние ще пазиме и укрепваме интернационалното право, споразуменията, правилата и институциите, които поддържат мира и сигурността, пазят правата на индивидите и... нациите и ще създадат допустимо взаимното битие на всички страни. "

" Трябва да пазиме и реформираме учреден на правила интернационален ред. Основите на интернационалния ред са под съществено и дълготрайно предизвикателство. При президента Си Китай стана по-репресивен вкъщи и по-агресивен в чужбина. "

Секретарят акцентира, че САЩ са фокусирани върху интернационалния ред, а не разпалването на нова Студена война. " Ние не търсим спор или нова Студена война. Напротив, ние сме решени да заобикаляме и двете. Не можем да разчитаме на Пекин да промени траекторията си. Китай също е неразделна част от международната стопанска система. Казано по-просто, Съединените щати и Китай би трябвало да се оправят един с различен в обозримо бъдеще ".

" Съединени американски щати поддържат страните и хората по света против геноцида и закононарушенията против човечеството, които се случват в региона на Синдзян, където повече от милион души са настанени в лагери за задържане заради тяхната етническа и религиозна еднаквост ".

Той също по този начин сподели, че Китай " се възползва от отвореността на нашите стопански системи, с цел да шпионира, с цел да хакне, за да открадне технологии и знае по какъв начин да усъвършенства своите военни нововъведения и да укрепи своето положение на наблюдаване ".

Напрежението сред Пекин и Тайван набъбна, а предходната седмица, когато Байдън пътува до Азия, с цел да поддържа индо-тихоокеанските съюзи, Китай организира военни учения в оспорваното Южнокитайско море като проява на мощ. Китай също прелетя през региона в сряда с нуклеарни бомбардировачи H-6 с огромен обхват, оповестиха китайски медии.

В допълнение към срещата със международните водачи, Байдън се срещна с ръководители в оборудване за микрочипове. И Китай, и Тайван имат владичество над пазара на микрочипове. Ако Китай нахлуе в Тайван, това може да прекъсне доставките на Съединени американски щати за чипове, които се употребяват в електрически транспортни средства, тв приемници и друга ежедневна електроника.

Тайван е изложен на възходящ риск от китайска инвазия, защото се счита, че Китайската комунистическа партия (ККП) се учи от нашествието на Русия в Украйна.

" Защитата на Пекин за войната на президента Путин за изтриване на суверенитета на Украйна и обезпечаване на сфера на въздействие в Европа би трябвало да е доста обезпокоително за всички нас, които назоваваме Индо-Тихоокеанския район дом. Това е преломен миг за света. "

Миналата седмица в Япония Байдън удостовери, че би бил подготвен да се включи военно, в случай че Китай нахлуе в Тайван - правейки паралели сред тази опасност и нашествието на Русия в Украйна по време на конференция в понеделник в Токио. " Да ", сподели Байдън. " Това е ангажимент, който поехме ", отговори Байдън на въпрос.

Байдън повтори, че Съединените щати са съгласни с по този начин наречената политика за " Един Китай ". " Но концепцията, че може да бъде със мощ, просто взета със мощ, просто не е подобаваща ", сподели Байдън. " Това ще размести целия район и ще бъде друго деяние, сходно на случилото се в Украйна. Моето очакване е, че това няма да се случи, няма да бъде опитано ".

Той осъди военните учения, които Китай организира. " Те към този момент флиртуват с заплаха сега, като летят толкоз близо и всички маневри, които се подхващат ", сподели президентът.

Служител на Белия дом помоли да обясни коментара. " Както сподели президентът, нашата политика не се е трансформирала. Той повтори нашата политика за един Китай и нашия ангажимент за мир и непоклатимост през Тайванския пролив. Той също по този начин удостовери нашия ангажимент според Закона за връзките с Тайван да предоставим на Тайван военни средства за отбрана ".

Байдън бе попитан в самия завършек на конференция, извършена в двореца Акасака в Токио: " Не искахте да се намесвате военно в спора в Украйна по явни аргументи. Готови ли сте да се включите военно, за да отбраните Тайван, в случай че се стигне до такава степен? - на което президентът отговори утвърдително.

Китай подлага на критика мненията на Байдън, като представителят на външното министерство Уан Уенбин изрази " мощно неодобрение и решителна съпротива ". " Китай няма място за компромис или отстъпки по въпроси, свързани с главните ползи на Китай, като суверенитет и териториална целокупност ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР